• Некатегоризовано
  • 0

Žen među knjigama

Samo sam jednom pisao o zagrebačkom bendu „Žen“, i to povodom njihovog poslednjeg albuma „Sunčani ljudi“, objavljenom za „Moonlee records“ u novembru prošle godine. Iako me je još „Jantar“, njihov drugi album iz 2015-te, osvojio svojom originalnošću, nisam se usuđivao da iznesem bilo kakvo mišljenje o njihovom zvuku, jer je on tada, nešto više nego sad, bio potpuna misterija. Nisam mogao da shvatim kako samo tri članice benda mogu da stvore nešto toliko slojevito i kompleksno, zvuk u kojem se toliko toga prepliće da mi je bilo nemoguće da razaznam koji su instrumenti korišćeni i odakle sve dopiru zvučni nadražaji.

Zahvaljujući novosadskoj knjižari „Bulevar Books“, koja svakim događajem sve više utvrđuje svoj status domaćeg „Tiny Desk“ koncertnog prostora, konačno sam imao priliku da čujem „Žen“ uživo. Bend je samo dan pre toga u Osijeku započeo svoju „Batat turneju“, koja ih preko četiri grada u Srbiji vodi prema jugu, Makedoniji i Grčkoj, a onda i u Italiju. U odličnom intervjuu, u kojem su podelile svoja iskustva sa samostalnom organizacijom turneje, mogao sam da pronađem informacije o tome koliko je detalja uključeno u ovakav projekat, ali tek kada sam video njihovu koncertnu formaciju, moje oduševljenje i poštovanje za ovaj bend je zacementirano.

batat turneja

artwork Batat turneje

Da nisam znao da su u bendu samo tri cure, verovao bih da će na svirci nastupiti omanji orkestar. Scena je bila preplavljena instrumentima, pedalama, kablovima video i audio opremom. Prizorom je dominiralo ime benda projektovano na bas bubanj i gitarsko pojačalo. Projektor je stajao nakrivljeno nasađen na hrpu knjiga i kutija, a oko njega je štrčalo još nekoliko stalaka za kamere i fotoaparate, tako da je između publike i benda, pre samog početka koncerta, postojala psihološka barijera zbog količine tehnike koja nas je razdvajala. Tome je doprinela i blaga hladnoća sa kojom su otpočeli svirku: Ivona Ivković je pustila audio špicu iz pesme „Jugomental“, nakon čega je bend izrokao ovu ubedljivu kompoziciju. Na nju su se bez stajke nadovezale još dve pesme, tek nakon čega su se članice benda obratile publici, ističući vezu koju imaju sa Novim Sadom i njegovom publikom; naime, njihova prva svirka je održana 2009. godine u Crnoj Kući 13. Nakon tog pozdrava, veza sa publikom je bila sve čvršća iz pesme u pesmu, da bi se kasnije već živo komuniciralo u pauzama.

d01cedccd94089fbfdc26dd7d0d5a8aa

Ivona Ivković i Sara Ercegović; foto: Goran Veselinović

Zahvaljujući ovoj svirci, konačno sam mogao da uvidim delić magije koji se krije u njihovim pesmama. Sva ta oprema na sceni je služila da pesme sa albuma zvuče što bliže studijskom snimku, ali ne tako što će zvukovi biti reprodukovani sa nasnimljene matrice, već time što će Sara Ercegović svirati bubanj i klavijature (nekada i u isto vreme, jednom rukom prašeći ritam, a drugom prateći bas liniju na klavijaturi), dok Ivona vozi bas linije, a nogom pritiska pedal bord povezan sa klavijaturom (što sam video prvi put u životu). Na ovim slojevima je jedrio glas Eve Badnjak i njene gitare čiji se zvuk kretao od psihodeličnih razlaganja do tvrdog rokanja kao u pesmi „Opet gange“. Sve tri su pevale, svaka na svoj specifičan način, što se u pojedinim pesmama preplitalo – na Evino glasno pevanje nadovezivala se Sarina visoka linija, ispod čega je išlo Ivonino recitovanje. Njih tri su sve to radile sa takvom sigurnošću da se činilo da je lako kročiti u tu muzičku svemirku stanicu kojom su bile okružene i iz nje slati ovakve muzičke signale.

2cdf74f29bc67f86a84c96bd328abca4

Žen; foto: Goran Veselinović

Tokom celog koncerta video projekcije su se smenjivale i dopunjavale značenje pesama, pa je to bio još jedan dodatni sloj njihovog nastupa. Uz vizuelne apstrakcije i kolaže, išli su i snimci koji su ličili na isečke iz ličnih video arhiva članica benda, pa su pojedini stihovi odjekivali svojim značenjem kroz više medija, baš kao u meni omiljenoj pesmi „Sonična taktika“:

stvari se kreću polako
kreću se naprijed nazad
naprijed nazad
naprijed nazad

„Žen“ su nas provozale kroz sva tri albuma, prespajajući atmosferičnim i ambijetalnim zvukovima pauze između pesama, tako da smo sve do kraja koncerta imali osećaj da smo na zajedničkom putovanju. Iz oduševljenja pojedinaca u publici na različite pesme, mogao sam da uvidim koliko je svako pronašao nešto lično svoje u ovom bendu. Nikada pre toga nisam video da i fotograf peva sve pesme i dobovanjem po grudima prati bubnjarsku deonicu iz pesme „Igra protona, elektrona i neutrona“. Za mene je poseban znak bila majica „Šumskog“, koju je nosila Sara Ercegović, jer me neočekivani susreti sa ovim bendom prate još od zagrebačke turneje Repetitora. Nakon završetka liste bend se vratio na bis sa pesmom „Ja ću biti bor“, a stihovi „Ja neću biti rob kalupima iz kojih nisam otisnuta“ ostali su urezani kao parola kojom „Žen“ može da se definiše.

269c58c8381984080007160c79a96518

Žen iz publike; foto: Goran Veselinović

Po komentarima prijatelja koji sada otkrivaju „Žen“ znam da im je popularnost dodatno skočila, zahvaljujući njihovim pesmama vrlo uspešno upotrebljenim u seriji „Jutro će promeniti sve“. Ukoliko ste u mogućnosti, ne propustite priliku da čujete ovaj bend tokom njihove turneje, a ako još uvek ne znate za Žen, odmah pauzirajte sve i bacite se na njihovu bendkemp stranu, jer ove žene prave vanvremensku glazbu koja komunicira i rečima i zvukom, puštajući vas u jedan intimni svet koje su stvorile svojom muzikom.

zen

Još jedan disk u kolekciji; foto: A.K.

_____________________________________________

P.S. Na musicpocket.org objavljeno je više mojih tekstova na kojima mi je uskraćeno autorstvo, tekstovi su potpisani sa „D.“, a ne mojim imenom. Između ostalih tu je i tekst-preporuka za Sunčane ljude.

PP.S. Da šešir moj piše još bolje, ostavite komentar, primedbu, osudu ili pretnju u komentarima ispod teksta (ne treba nam vaša mejl adresa, upišite šta ‘oćete).

Ako želite da podržite šešir moj da opstane dovoljno dugo kako bi pisao o muzičkoj sceni, možete nam donirati ulaznice za koncerte, žene, vutru, cigare, slatkiše ili mesečne donacije preko Patreon kampanje. Ako biste da me častite pivo, možete to da uradite virtuelno ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>