• Некатегоризовано
  • 0

Strejt od HC-a

Hard kor mi je prilično stran žanr i definitivno nisam ljubitelj ovog zvuka, ali nekada se uželim snage sa kojom me ta muzika prodrma, pa je to bio povod da odem na „Edž dej“, nemajući pojma da je to muzička manifestacija posvećena „strejt edž“ kulturi koja podrazumeva apstinenciju od svih vrsta opijata, vegansku ishranu i zdrav način života u globalu. Zapravo, glavni razlog zbog koje mi je palo na pamet da odem na ovu svirku bio je nastup benda „Reflection“, još jedne milanovačke ekipe, nastale iz spoja kultnog hard kor benda „Solucage“ (bubnjar + gitarista) i pank benda „Brushaltersi“ (basista + tadašnji gitarista, sada pevač), pa mi je ta strejt edž priča bila u drugom planu.

Ovo je bio prvi put da ih čujem uživo. Do tada sam znao samo pesme koje su objavili na bandcamp strani, a na ovoj svirci sam mogao da doživim potpun utisak i da spoznam zašto je ovo jedan od retkih hard kord bendova koji mi se sviđaju. Stvar je u melodičnosti i promenljivom gruvu. Ono što me strašno smara kod HC-a je neprestano istovetno mlevenje, udarac bas bubnja koji vam prevrće organe i gitare koje preko toga trešte rifove, dok pevač urla u mikrofon apsolutno nerazumljiv tekst za koji vam treba sabtajtl.

reflection 2

Nikola Jovanović; foto: Liman Crew

Te večeri, pre Milanovčana, nastupila su tri benda, a ja sam banuo na svirku taman na vreme da se podsetim koliko me smara jednoličnost u muzici. Sve se svodilo na taj udarac i brzinu, bez imalo inovativnosti u tome kako je artikulišu, a da ne pričam o dinamici ili bilo kakvom iznenađenju. Bilo mi je jasno da sam bio jedan od retkih koji se dosađivao tokom njihovih prethodnika jer su grupice pred binom žustro pevale i skakale, ali čak i na ovakvim svirkama se osećao onaj novosadski fazon gde većina bira da bude na propisnoj distanci od bine i da sa flaširanim pivom posmatraju šta se dešava, zbog čega nisam imao osećaj da sam na nekoj velikoj hard kor manifestaciji.

reflection

Miloš Banašević; foto: Liman Crew

„Reflection“ je došao sa idejom. Prve tri pesme su vezali u jedan niz, vodeći nas uzlaznim putem od instrumentalnog uvoda do eksplozije i rokanja. Ali čak i u rokanju nisu upadali u šablone, u svakoj pesmi je postajao neki dinamički momenat, nekakva figura ili stajka koja je sekla gruv i prebacivala vas u drugi fazon, tako da se neprestano vozite na tim pesmama. Do trenutka dok oni nisu zasvirali, pizdeo sam na sebe što sam dao 400 din na ulaznicu za muziku koju ni ne slušam, ali tih tridesetak minuta njihovog nastupa je vredno suvog zlata, što potvrđuju i neki ozbiljniji poznavaoci ove muzike.

Our-Reflection007Posebno drag momenat sa te svirke mi je bio kada se Jovan Lješević, frontmen benda, obratio publici, rekavši da oni nisu u potpunosti iz te „strejt edž“ priče, ali da je mnogo važnije međusobno razumevanje, veze među nama i ono što nas čini dobrim ljudskim bićima. Posle svirke, dok su se dimile sprave i ispijalo pivo, uvideo sam da nisam bio jedini koji ne živi po postulatima zastupljenim u ovoj urbanoj filosofiji. Ipak, bilo mi je drago da sam se sa svim ovim ljudima, makar na trenutak, našao na istoj frekvenciji.

Ako se ne varam, ovo mi je bila jedina hard kor svirka u 2018-oj godini, ali je bila i više nego dovoljna za moje potrebe. „Reflection“ će uskoro objaviti debitantski album, pa se nadam da ću tom prilikom moći na jasnim primerima da objasnim ono što sam osetio na ovoj svirci.

Foto: Liman Crew

__________________________________

P.S. Da šešir moj piše još bolje, ostavite komentar, primedbu, osudu ili pretnju u komentarima ispod teksta (ne treba nam vaša mejl adresa, upišite šta ‘oćete).

Ako želite da podržite šešir moj da opstane dovoljno dugo kako bi pratio i pisao o muzičkoj sceni, možete nam donirati ulaznice za koncerte, žene, vutru, cigare, slatkiše ili mesečne donacije ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *