Sedlanje za Galop

Još uvek pod šeširom krijem opekotine od prvog Hali Galija.

Priznajem da sam mator za ovakve zajebancije, sve češće zamišljam festivale koji počinju oko podneva, na koje odlazim uz prvu jutarnju, a onda se vraćam kući pre ponoći, za poslednji dim pred spavanje. Ali taj „alternativni mejnstrim“ ne mari za likove poput mene, beogradski klabing ima svoj ritam i moram da mu se povinujem, iako već sada strepim od večeri u kojoj ću biti pregažen stampedom bendova u galopu i utaban divljom elektronikom.

72647470_722434841605372_9204629602733916160_n

Ali ipak se radujem drugom po redu Hali Galiju! Ne samo što me uvek citiraju u svojim najavama, što posebno laska šeširu mom, već i zato što su oni dokaz da infrastruktura neophodna za organizaciju muzičkih događanja ne mora da bude kapitalistička mašina koja guta publiku i izrabljuje bendove zarad nečijeg profita. Očigledno je moguće napraviti festival sa pristojnom cenom karte koji okuplja najbolje nove bendove i predstaviti ih masi ljudi koji su došli baš zbog tih bendova, a ne zbog pedeset ukusa piva od kojih će opet kušati ono jedno koje piju svaki dan.

Iako u svoj CV mogu da upišu samo jedan uspešan događaj, već ovaj drugi je dokaz da to funkcioniše i obećava nam da će treći Hali Gali biti još bolji. Uvek se javljam u poslednjem trenutku sa svojim tekstovima, ali pre toga pročitam i poslušam sve što se pričalo na tu temu da se ne bih ponavljao, tako da mogu da vam preporučim Oblakoderovu emisiju u kojoj je gostovao deo ekipe iz organizacije ili ako vam je draži intervju na Balkanroku u kojem su Aleksa Nedić i predstavnica Noćnih mora izneli glavna načela i filosofiju iza Hali Galija.

No, ako ste iole poput mene, ne treba vam ničija preporuka, niti savet, dovoljno je da vidite spisak bendova i da znate da možete da očekujete paklenu svirku na više stejdževa, od 22h pa sve do šest ujutru. Iz iskustva mogu da kažem da je svaki izvođač na Hali Galiju tu sa razlogom, zbog muzike koju stvara i kvaliteta koje ima, pa nije ni važno zbog koga dolazite, jer će vas masa bacati po sobama u kojima ćete morati da otkrijete nešto novo i zanimljivo.  Što se mene tiče, imam nekoliko favorita zbog kojih bih došao peške na festival, gde god da sam:

  1. Larska. Laskam sebi da su moje preporuke i tekstovi o ovom bendu doveli do toga da budu deo stampeda, ali sam svestan da je njihova muzika dovoljna za sebe, pa gde god postoje bubne opne, Larska može da ih probije svojim režanjem. Ako ste oni pravi Beograđani, maleni i jadni u džepu jednog zamenika gradonačelnika, i ne možete da izađete iz svoje kasabe, makar da čujete nešto novo, znajte da se ovaj bend godinama gradio u Kragujevcu kao atomska bomba, a Dupla soba će biti mesto detonacije.
  2. 3 mačke 100 godina. Nikada ni reči o ovom bendu, a njihov gimnastika-rokenrol mi je na plejlisti još od kada sam obećao da ću pisati o njima. Nikada ih nisam čuo uživo, nemam pojma šta da očekujem, ali nosim rezervnu majicu i šorc za fizičko u slučaju da na svirku donesu kozlić i strunjače.
  3.   Slonz. Sad sam video da sam prilikom seljakanja sajta izgubio tekst koji sam napisao o njihovom debi albumu, ali moje reči vam neće dočarati snagu sa kojom ovaj šabački trio roka. Nadam se da je Dupla soba obezbeđena kvalitetnom armaturom.
  4. KOIKOI. Sviđa mi se ime.

Uz ovaj spisak ide još 17 izvođača iz različitih žanrova, plus dva stejdža na koja odlazim sa dozom straha, jer nemam pojma šta sve Noćne more mogu da učine šeširu mom, ali znam da će mi prijati.

Sa prošlog Hali Galija sam se evakuisao pre fajronta, jer sam hvatao prvi jutarnji za Suboticu kako bih zabeležio deo festivalskog zatvaranja Studija 11ali ovaj put ostajem do jutra, sa punom baterijom na Zoom snimaču sa namerom da ga upotrebim za podkast. Ako vas budem saleteo u nekom od hodnika Dragstora, slobodno recite sve što želite o Hali Galiju, jer ovo će biti prilika da uđete u istoriju najboljih alternativnih žurki u Beogradu.

 

Vidimo se u tami disko kluba.

_____________________________________________________

Šešir moj vam se zahvaljuje na vremenu i pažnji, a ja vas molim da podelite tekst i zapratite stranicu Šta slušam, a šta mi se dešava. Mi smo deo ekipe „Sobakaisti“ koja se zalaže za promovisanje kvalitetnog sadržaja i optimistične slike o svetu koji se raspada.

Ako vam se  sviđa kako pišem i na koji način pratim scenu, možete me podržati preko ko-fi platforme.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *