Samo gazi, Drvo Truo

Iako postoje već više od deset godina, „Drvo Truo“ sam otkrio tek prošle godine, i to na Demofestu, festivalu najboljih regionalnih bendova bez zvaničnog izdanja. Nisam ih uhvatio na prvo slušanje, nema reči o tim opštim mestima muzičkog novinarstva, bila mi je prilično odbojna ta odrednica „akustični indi pop džez“ kako su bili zavedeni u najavi, što sam i pomenuo u Tizeru.

Nisam bio oduševljen ni svirkom prve večeri festivala, ali su mi ipak privukli pažnju svojim nastupom i autentičnošću u odnosu na druge bendove koji su uglavnom naginjali mnogo tvrđem zvuku. Takođe mi se svidela svedenost i samosvesnost sa kojom su govorili o sebi, nije tu bilo nikakvog loženja da su oni najbolji, niti su se predstavljali kao pobednički bend, već su govorili o manifestaciji kao o važnom muzičkom događaju, ističući da su oni tu zbog muzike, a ne zbog moguće pobede i promocije, koja bi mnogo više značila nekim mlađim bendovima.

Finalne večeri festivala sam se zalepio za rimu gazi-pazi, ne znajući da ću biti navučen na nju godinu i po kasnije, dok hodam po raskopanim ulicama i klimam u ritmu pesme „Gazi, ali pazi„, singla koji je najavio album „Kakav bi ovo bio dan„, za koju su objavili i vrlo prijemčiv spot:

Priča o ovom spotu bi mogla da ušeta u rubriku „Video Stop“, ali moram da je pomenem ovde kao dobar pokazatelj onoga što osećam i mislim o ovom bendu. Spot prikazuje ulice Beograda, gradski život i susrete sa pojedinim likovima, ali sve iz donjeg rarkusa, iz perspektive psa, tako da taj imperativ iz refrena – „gazi, ali pazi“, dobija i pomalo komičan oblik u susretima sa malo agresivnijim junacima, pogotovo kada se uzmu u obzir i završni stihovi prve strofe:

I ako tu si danas, ti nisi od juče
Naučio da reziš, al’ nisi ničije kuče

Spot se završava očekivanim obrtom – pas je zapravo čovek koji je sanjao ili istripovao da je pas, mada je postupak suptilan i kreativan: umesto da nam pokaže čoveka ili psa, Petar Tkalec i Đorđe Đurišić, ljudi koji potpisuju produkciju i režiju spota, prikazuju nam samo njegove šape/ruke, u identičnom kadru koji sugeriše da se radi o istom biću. Time ceo spot, sa upečatljivom donjom perspektivom, dobija još jedno značenje – možda si ti taj koji gazi, ali vrlo lako možeš da budeš zgažen.

Ovaj muzički video je dobar pokazatelj kakav je bend „Drvo Truo“. Osećam da sam ovakve spotove već video negde, ne čini mi se da je ovaj postupak sam po sebi nov (na pamet mi pada „Word Up“ od Korn-a), ali mi je ipak njihov spot dovoljno upečatljiv i jedinstven da će mi biti parametar za one buduće koji će koristiti sličan postupak. Takav mi je odnos i prema njihovoj muzici, čini mi se da sam sve to već negde čuo, takav zvuk mi je blizak i poznat, ali ipak je „Drvo Truo“ taj sastav koji postaje nosilac asocijacije i kao da mi nije važno sve to što je bilo ranije, jer sada slušam njih i baš njihov me zvuk radi.

Drvo Truo 2Već sam izazvao poglede čuđenja i iznenađenje među ekipom koja me poznaje kada sam im izneveravao očekivanja najavljujući „najjaču stvar ikada“, nakon čega bih pustio „Neka je neka„, uz obavezni „pazi sad ovaj deo!“, pred onaj kratak gitarski grč pod distorzijom koji pravi prelaz u refren. Iako sam ljubitelj mnogo tvrđeg zvuka, ne ostajem ravnodušan na milozvučne melodije i ovako kvalitetne pesme. Voleo bih da posedujem automobil, ili makar da znam da vozim, pa da uz ovaj album gazim (u skladu sa ograničenom brzinom na magistrali), upijajući svet baš kroz ovaj zvuk. Kupili su me svojim džezi vajbom, šarenolikim zvukom koji se menja iz pesme u pesmu, ali prati zajedničku crtu benda, mnoštvom instrumenata od kojih mi čak i violina, do sada skoro omrznut instrument, zvuči fantastično uz vodeći glas Jovana Bajkina.

drvo truo 3

Naslovnica albuma; dizajn: Nikola Puzigaća

To je svakako pitanje za polemiku, ali verujem da bi me „Drvo Truo“ radilo i da im je zvuk drugačiji, jer su mi tekstovi pesama tako upečatljivi u svojoj jezgrovitoj sadržajnosti (zbog čega im zameram što ih nisu objavili uz album na bandcamp stranici). Sve pesme su obične, životne, svakodnevne teme koje su bliske svima i koje ste čuli mnogo puta do sada, ali, kao i u slučaju spota i njihovog zvuka, samo „Drvo Truo“ može da ih ispriča tako uverljivo. Sviđa mi se i kako izvrću šablone pop obrazaca, igraju se sa očekivanjem publike, svesno tražeći od slušaoca neku vrstu predznanja, što može da se oseti već u prvoj pesmi „Vidi sad“ i onim pauzama između stihova „jednom sam pitao leto“ i završetka informacije u kojem cupkate od iščekivanja šta je to pitao.

Uz tih šest potpuno autorskih pesama, od kojih je „Zima“ dodata kao bonus, savršeno ide i pesma „Bluz trule sobe„, koju je napisao Igor Grandić. Ova vrsta saradnje i koautorstva je ostvarena i na planu dizajna omota, kao i u spotu, a takođe je najavljena u intervjuu u kojem je Aleksandar Lipovan istakao da se trude da sarađuju sa lokalnim umetnicima iz Kikinde, odakle je bend. Ne znam kakav je status Kikinde za one koji žive u ravnici, ali za mene koji sam odrastao na ovoj strani reke, jedino što je došlo iz ovog grada je Ludi Sava i njegove priče, tako da mi je drago da mi se znanje o ovom gradu, i sam kikindski brend, proširio i muzičkim sadržajem. Drago mi je da je njihov album već izazvao neke od tekstova koji proširuju ugao gledanja i na grad iz kojeg su, jer, vođen iskustvom na jednu novu godinu dočekanu u Kikindi, ne bih imao pojma da ovakva muzika može da dođe iz ovakvog mesta.

Nadam se da će im se ostvariti planovi za nastupe na festivalima, jer ovakva muzika komunicira sa širom publikom, ali ne igra na masovnost, već na slušaoce koji mogu da se sažive sa zvukom i da, prepušteni, igraju i uživaju u pesmama. Ja ih svakako stavljam na svoju listu svirki koje priželjkujem u 2020. godini i želim im da samo gaze.

drvo truo

I ovim putem se zahvaljujem na disku koji dobija posebno mesto u kolekciji.

_____________________________________________________

Šešir moj vam se zahvaljuje na vremenu i pažnji, a bilo bi vrlo korisno da zapratite ili podelite stranicu Šta slušam, a šta mi se dešava. Mi smo deo ekipe „Sobakaisti“ koja radi na smislenom promovisanju kvalitetnog sadržaja i veselije slike o svetu koji nas okružuje.

Ako ste baš oduševljeni mojim radom, možete da me častite kafom preko ko-fi platforme. Prihvatam i donacije uživo, ako se vidimo na nekoj svirci.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *