• Некатегоризовано
  • 0

Pucanje po Šavovini

Šavovinu sam prvi put zakačio pred ovogodišnji Demofest. U naletu priprema za Banjaluku, preslušavao sam sve takmičarske bendove, pripremajući se za ono što ću čuti uživo, ali i radi promotivnog teksta u kojem sam iznosio prognoze o njihovom plasmanu. Od niza bendova različitih stilova, popularnosti i društvenomrežne komunikativnosti sa publikom, jedino mi je „Šavovina“ ogrebala pažnju samim imenom, na prvu. Bend se time izdvojio i pre nego što sam poslušao retke demo snimke koje su imali na svom saundklaud profilu, jer to ime – „Šavovina“, moglo je da znači šta god na svetu.

Šavovina kao država za sebe koja muzičkim militantnim akcijama izvršava napade na nesvesno. Šavovina kao mesto u Zagrebu koje članovi ovog benda automatski okupiraju svojim prisustvom u istoj prostoriji (sa ili bez instrumenata u rukama). Šavovina kao spejs šatl koji vodi u psihodelični esid džez planetarijum za koji su vam roditelji rekli da nikada ne smete da kupite ulaznicu. Šavovina kao meso prošiveno koncima u sećanje na otrgnutost.

savovina

preuzeto sa FB stranice benda

Ovoj dubiozi šta je Šavovina po žanru, zanimanju i nacionalnosti dodatno doprinose sami članovi benda – Matija Ćutić, Ante Peović i Patrik Sečen. To možete videti na snimcima objavljenim na njihovoj fejsbuk strani, kao i u većini postova koje objavljuju u ime benda. Zbog načina na koji to rade, jasno je da imaju svest o tome kako socijalne mreže funkcionišu i koliko su važne za imidž benda, ali ova trojka od toga pravi apsolutnu parodiju, podsmevajući se očekivanjima tržišta, sebi, ali i samoj publici.

Zasigurno nisam jedini kojem je muka od svih onih bendova koji dobro izgledaju i zvuče samo na svom instagram profilu, posle botoks produkcije u kojoj su iskoristili sve filtere koje su mogli da krekuju za „Kjubejz“, a uživo su potpuno neinetersantni i neslušljivi. Šavovina je iznad toga, jer Šavovina je sirova. Njihove objavljene pesme su šuštavi snimci sa džemki i koncerata. Njihov nedavno objavljeni i-pi snimak, „Bombardiranje Nesvjesnog“, prvo zvanično izdanje kojim se predstavljaju široj publici, nastao je uživo u KSET-u, na koncertu koji su napravili tokom njihove ovogodišnje turneje, čime dokazuju da prvo izdanje ne mora da bude savršeno upeglani studijski produkt. Ukoliko su pesme kvalitetne i sadržajne, dovoljno je da snimak bude tehnički ispravan i da se reči i muzika razumeju.

„Bombardiranje Nesvjesnog“ se sastoji od četiri kompozicije, od kojih sam „Betlehem Uma“ primetio još na Demofestu. Tada sam ih prvi put video i čuo uživo, privukli su mi pažnju izgledom na bini, ali iako sam iščekivao njihov nastup, priznajem da su mi tada bili previše neartikulisani. Sada mogu da shvatim da na onoj bini u Banjaluci, gde je sve tempirano i izmereno po potrebama televizijskog prenosa, Šavovina nije mogla da bude ono što jeste – lakrdijaš koji koristi i one trenutke dok se muzika ne čuje da prenese svoju priču publici. O ovome sam do sada samo čitao, a na ovim snimcima su sačuvali i taj deo, što čitavom izdanju daje dodatnu vrednost, kako za one koji su prisustvovali koncertu uživo, tako i nama koji možemo da proživimo deo atmosfere makar kroz zvuk. Taj neposredni odnos sa publikom ne može da se montira, ne može da se sili, jer odmah ispada neprijatan, a u slučaju Šavovine, on je iskren, potpuno spontan, tako da vredi slušanja koliko i sama pesma, posebno ona priča o jagodama pred pesmu „Tvoj Bog“.

savovina 4

Šavovina uživo; foto: fb stranica benda

Šavovina je okretna. Njihova muzika ne prati očekivane šablone, već sledi unutrašnju logiku u kojoj se mešaju džezerski fazoni, etno linije i tvrdo gruvanje. Ovaj stih iz prve pesme sam uhvatio još na Demofestu, ali sada mi, uz Galilejev citat, odzvanja u glavi:

epur si mouve
Zemlja nije ravna

Posle vrištanja u mikrofon i rokanja, Šavovina lako prelazi u poletni rege, od kojeg biste očekivali veselu atmosferu, ali Ćutić na takav flou prišiva vrlo slikovite stihove koji izazivaju nespokoj, kao u pesmi „Magla u Sarajevu“:

ne zatvarajte vrata
ovaj pod je da se gazi
ova kosa da se masti
ova suknja da se diže

Šavovina je rečita. Tekstovi Matije Ćutića su slojeviti, teme koje poteže u njima su prilično zahtevne, a narativni tok je potpuno nepredvidiv. U svakoj pesmi izdvoji se makar jedan stih koji vam ostane kao sentenca koju možete da ponavljate. Čak i u pesmi „Love Bureaucracy“, koja je na engleskom, Šavovina zadržava autentičnost, taj engleski ne zvuči isfolirano, niti ta pesma zvuči kao kopija. Zbog svega toga Šavovina može da se pozabavi temom kakva je Bog, a da to ne bude samo opšte mesto i isprazna priča. U ovoj pesmi tekst i muzika se prožimaju i na idejnom planu, pa posle onog tuša i ubrzanja, kreće težak rif uz koji idu upečatljivi stihovi:

Ili misliš biti izvan generacije?
Da tvoj puls pluta lakše nego drugi,
I je.
I makar svatko nosi teret svoga oca,
I je
I sifilis je više nego bolest,
I je
I ako misliš tvoj jog taj,
I je.
Tvoj bog je taj.

Šavovina je priznata. Bend je ove godine nagrađen na „Demofestu“ nagradom „Đakac“ za najbolji tekst. Bio sam u publici kada je Nikola Pejaković Kolja pročitao nagrađenu pesmu „Tu sam da moram“, sećam se načina na koji su primili nagradu i prizemnosti sa kojom su govorili povodom nje. Matija Ćutić je tada otkrio kako je jedna pesma nasatala tako što je pratio preporučene reči koje mu je telefon davao pri kucanju poruke. Zbog toga sam uveren da ovi tekstovi nisu prepotentni pokušaji da se odgovori na pitanje o smislu života, već priča o jednom ličnom doživljaju sveta, koji može biti takav i jer su „pluća puna dima“, ali koji god da je razlog i tehnički postupak iza stvaranja tih tekstova, važno je da su oni upečatljivi i da daju sadržaj u kojem slušalac može da nađe nešto svoje. Dokaz za kvalitet jednog teksta je da li se on primio u narodu i da li ga publika citira.

savovina 3

preuzeto sa fb stranice benda

Šavovina je za verovanje i slušanje. Bilo bi divno kada bi neko obezbedio mogućnost da ih uskoro doživimo u Beogradu ili Novom Sadu (namig namig Kvaka 22 i Dom B612), jer svi zaslužuju da čuju njihovo jevanđelje po kojem se puca od nesvesnog. Šavovina je bend koji se sluša uživo, čak i na snimcima.

____________________________________________

P.S. Da šešir moj piše još bolje, ostavite komentar, primedbu, osudu ili pretnju u komentarima ispod teksta (ne treba nam vaša mejl adresa, upišite šta ‘oćete).

Ako želite da podržite šešir moj da opstane dovoljno dugo kako bi pisao o muzičkoj sceni, možete nam donirati ulaznice za koncerte, žene, vutru, cigare, slatkiše ili mesečne donacije preko Patreon kampanje. Ako biste da me častite kafu, možete to da uradite virtuelno ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *