О muzičkoj zavisnosti

Ovo će da zvuči kao ona rubrika u „Politikinom zabavniku“, ali jeste li već čuli da je jedan lik u Švedskoj dobio od države podršku za svoju zavisnost od hevi metala? Lik je toliko navučen na hevi metal da je popio otkaz na svakom poslu gde je radio, jer godišnje poseti više od 300 koncerata, a uz sve to i fura tipičan metalika stil, pa mu je verovatno teško da radi obične poslove gde se očekuje da na radnom mestu ne nosite lance, bodlje i lobanje.

Ne mogu da vam objasnim koliko se saosećam sa ovim likom, ali mu u isto vreme i zavidim, jer je rođen u jebenoj Švedskoj, gde je društvo puno razumevanja i ekonomski dovoljno stabilno da može da se zanima i za ovakve slučajeve. Ne, ja se ne ložim na hevi metal, bio sam na par koncerata, čuo sam Mejdene i Metaliku, ali zaista me ta muzika ne radi, nikada se nije desilo da se probudim i pomislim: „Uh što mi se sluša neka metalčina!“. Ali nema jutra/podneva da se ne probudim sa nekom pesmom u glavi (jutros je to bila pesma od Partibrejkersa „Da li se još volimo“), a ukoliko ne dobijem svoje dnevno sledovanje muzike, postajem nervozan i verujem da bih, u slučaju da sam onemogućen da slušam muziku, zaista krizirao. I tako mi je poslednjih 28 godina…

WP_20170621_16_14_00_Pro

Deo kolekcije: Mnjenje, Vizelj, Repetitor, Belo u boji, Betunizer, Milan Petrović Kvartet, Milan B. Popović…

Ali tek 2015. godine sam odlučio da od svoje muzičke zavisnosti uradim nešto korisno i za druge. Tada sam objavio prvi tekst u životu, recenziju sa jedne svirke u Gornjem Milanovcu, što je izazvalo brojne reakcije i mnogi su me ohrabrili da nastavim da pišem. I eto, dve godine i nekih 200 teksova kasnije, odlučio sam da pokušam da svoju zavisnost uposlim kao pravo zanimanje. Već sam rekao da ne mogu da budem muzički kritičar, jer mislim da sam daleko od toga da mogu objektivno da proniknem u suštinu muzike, a i ne sviđa mi se da se predstavljam kao „muzički kritičar“, to zvuči baš isfolirano. Zato sam se odlučio za zanimanje „rokenrol novinara“, po uzoru na Pecu Popovića i tu stariju ekipu od koje sam učio zanat i kako se piše o muzici.

Pokušao sam da sarađujem sa raznim portalima, ali osim Heličerija, ostali su bili previše istripovani ili neprofesionalni (u Rockomotivi su mi menjali tekstove i naslove bez obrazloženja, u Balkanroku zabranjuju da pišete za druge portale, itd), tako da sam se odlučio da budem solo igrač, nezavisni rokenrol novinar, sam svoj urednik i gazda, slobodan da kažem lično mišljenje i da stanem iza njega. To je suština ovog portala i celog projekta „Šta slušam, a šta mi se dešava“. Hoću da pišem o muzici iz moje perspektive, onako kako svako od nas doživljava muziku – subjektivno, emotivno, iz nebrojenih i raznovrsnih ličnih razloga. Zbog toga sam i pokrenuo kampanju na Patreon platformi (koju preporučujem svima!).

Cilj ove kampanje je da obezbedim dovoljno sredstava kako bih mogao da kupujem albume i plaćam ulaznice za koncerte, a da to ne utiče na moja ionako premala primanja. Naravno, nisam baš toliko ovisan, mnogo puta nisam otišao na neki koncert, jer sam znao da onda ne bih imao šta da jedem narednih 10 dana, ali bih voleo da takvih situacija bude što manje. Hoću da budem posrednik između publike i muzičara, hoću da usmerim novac ljubitelja muzike u pravcu autora, bendova i ljudi koji daju sve od sebe da scena egzistira i raste. I nemam razloga da lažem – radim ovo iz lične potrebe i nastaviću da radim dokle god je to moguće, ali uz podršku drugih biće mnogo lakše i bolje, tekstovi koje objavljujem uvek će biti besplatni i dostupni svima. (Spisak svih tekstova koje sam objavio možete da pogledate klikom na ovaj link)

WP_20170621_16_20_20_Pro

dokazni materijal o usmeravanju finansija

Zbog toga sam pokrenuo Patreon kampanju pod imenom „Life on the Headphones“ (klikni da vidiš!). Ukoliko bude odziva, ova priča će rasti i razvijati se, jer imam ogromne apetite za rokenrol novinarstvo. Evo plana:

10$ mesečno – pored svih drugih tekstova, svakog meseca ću kupiti jedan album i napisaću detaljnu recenziju, po uzoru na ovaj i slične tekstove.

50$ mesečno – počeću da pišem na engleskom, odnosno sarađivaću sa profi prevodiocem kako bih stranoj publici što bolje predstavio bendove sa ovih prostora. Mislim da je jedina prepreka za domaću scenu to što nije dovoljno zastupljena u svetu, a ima šta da ponudi. Takođe, kupovaću 2 albuma mesečno.

100$ mesečno omogućava da kupim ulaznicu za neki veći koncert ili festival, a i da malo ozbiljnijom svotom podržim neki muzički projekat. Sa ovom kintom već sam u ozbiljnoj priči i daću svoj maksimum u radu.

U slučaju da dostignem 450$ mesečno, odjebaću sve druge poslove i radiću samo ovo, a to znači da ću pisati i na engleskom i da ću naći način da bendove sa ovih prostora promovišem u svetu. Posvetiću sve svoje vreme pronalaženju novih bendova, odlascima na koncerte i izveštajima sa muzičkih dešavanja na našim prostorima.

600$ mesečno omogućava da napravim brodkest šou, odnosno nešto kao radio emisiju sa kojom bih, zaista, pravio čuda. Zamislite koliko biste dobrih priča mogli da čujete na jednoj nezavisnoj radio emisiji koja se pušta u etar preko neta? Brate!

850$ – okej, iskren da budem, ne verujem da ću dostići ni 50 dolara mesečno, ali ako bi se ovo desilo, onda bih našao ekipu i napravili bismo muzičku emisiju sa epizodama po 15 minuta u kojima bismo predstavljali muzičare/bendove/albume/ koncerte/festivale. Ovo bi bio jako ozbiljan poduhvat i ako bismo dosegli ovu cifru – to bi bila revolucija!

Svako može da odabere koliko novca želi da donira, od dolara pa do beskonačno. Po ceni pola pakle pljuge, možete da pokrene ovu mašinu, a kako to funkcioniše najbolje je objašnjeno u ovom videu:

Ukratko – ako podržite ovaj projekat, podržavate muzičku scenu i nezavisno rokenrol novinarstvo, a za svaku donaciju postoji nagrada i specijalna zahvalnost. Ja ću ovo raditi dokle god budem mogao, bez obzira na kintu koju imam od toga, ali efikasnost cele ove priče može da bude znatno veća ako se pridružite borbi. Ako vas ovo interesuje – vi ste ciljna publika. Ne očekujte da neko drugi to uradi, jer nikog drugog muzika ne radi kao nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *