• Некатегоризовано
  • 0

Najave & Preporuke #1

  • Motivisan nedavnim „Kalendar“ plag inom na sajtu „Balkanrocki ohrabren prelaskom na četvorocifreni broj organiskih pratilaca na Fejsbuku (1.137, fak jea!), odlučio sam da pokrenem još jednu rubriku na ovom sajtu.

„Najave & Preporuke“ je onlajn verzija onoga o čemu pričam kad me ljudi pitaju gde ću i šta radim za vikend. Kad biste negde sreli šešir moj, isto bih vam preporučio baš ove svirke/koncerte/festivale, isto bih vam rekao da je mnogo bolje da sednete u kola/autobus/voz i odjebete makar na veče iz tog mesta koje vam je dosadilo, nego da i ovog vikenda sisate pivsku flašu ma koje etikete, jer nije važno šta pijete, nego s kim i kojim povodom. Alternativna mesta u Srbiji (čini mi se da je tako i u celom svetu) su poslednje utočište za normalne ljude, za sve one koji su svojom voljom ili teškom mukom primorani da ostanu ovde, a ne mogu da se otrgnu utisku da je sve užasno i da bi bilo kakav kraj bio bolji nego ovakvo mučno življenje. Poštovani ljubitelji kvalitetne muzike, ne klonite duhom, ne pokrivajte uši i ne žmurite, jer i dalje postoji mesto za svakog od nas:

haiku garden

  • 12. februar: Haiku Garden @ Ljubitelj klub, Gornji Milanovac

Sumnjam da ćete stići na ovu svirku, pa je prilično neprofesionalno sa moje strane da najavljujem nešto što se dešava kroz nekoliko sati. Ako niste bili deo publike u Subotici, Novom Sadu ili Beogradu, predlažem vam da sad krenete ka Milanovcu, svirka je zakazana u 21:30, a sa obzirom da za 200din možete da čujete bend čiji je album „Where If Not Now“ nominovan za najbolji evropski alternativni album, verujem da je vedno cimanja. No, ako nećete doći, nemajte brige, šešir moj će biti na ovoj svirci, tako da će ostati recenzija sa koncerta, a vama preostaje da ih uhvatite u narednim danima na ostatku njihove turneje, simbolično nazvane „Where If Not Balkan Tour“.

dimitijre

  • 14. februar: Dimitrije Dimitrijević @Strogi Centrar, Beograd

Prilično sam strog po pitanju mesta koja posećujem, pa do sada nikada nisam bio u „Strogom centru“, jer me ime lokala toliko odbija da ne želim ni da prošetam u njegovoj blizini, ali bih progutao i takav naziv i prokleti Dan zaljubljenih samo da bih čuo Dimitrija Dimitrijevića na jednom od njegovih džem-sešn-impro-vaznesenje koncerata. Ovim povodom uz njega su Boško Miljušković, Danilo Luković i Sara Renar, tako da verujem da je ovo najbolji način da se provede veče, pogotovo ako ste solo varilac. Pre svirke, preporučujem vam da poslušate ovaj intervju koji je Ana Bjes Nikolić napravila sa Dimitrijem za Feedback podkast.

P.S. Kad god pomenem Dimitrija Dimitrijevića, ne zaboravim i da izreklamiram jedan od meni omiljenih mojih tekstova, koji sam napisao nesrećno zaljubljen (kao da se može biti srećno zaljubljen?!). Ako hoćete da proživite reprizu, Dimitrije je 15-og februara u Domu B-612.

buč kesidi

  • 15. februar: Buč Kesidi @ Mladost, Subotica

Revolveraški levoruki duo je ovog meseca posebno aktivan! Prilično dobro jašu na popularnosti svog singla „Nema ljubavi u klubu“, koji će uskoro otkriti i 46.000-ti gledalac. Za one koji su sve ovo vreme živeli uskraćeni za susret sa frizurom Zorana Zarubice i svetlećom jaknom Luke Racića, u narednim danima imaju više mogućnosti da progledaju i dožive overdouz od najčistijeg miksa popa i roka. Dan kasnije, ova ekipa je u Novom Sadu, u Domu B-612, a ja ih čekam na Hali Gali festivalu.

navy

  • 16. februar: NAVY ne obećava + Misha Mashina @ Discont DIY, Sombor

Da sam skratio onu listu nenapisanih tekstova pričom o Nejviju, sada biste znali zašto je od neizmerne važnosti da odete na neku njihovu svirku, pogotovo na ovu, jer je basista Nikola Budanović o-dži Somborac, pa pretpostavljam da će bend biti još razvaljeniji od onoga kako sam ih zatekao poslednji put u Novom Sadu. U Somboru godinama nije bilo nijednog alternativnog mesta sposobnog da organizuje svirku, pa je „Discont DIY“ došao kao blagoslov za ovaj grad. Pratite njihovu stranicu čak i ako vam je Vojvodina malo depresivna zimi, jer dolazi proleće, a Diskont obećava novi talas kvalitetnog zvuka iz svih žanrova.

closing fest

dizajn: Stark Atila

  • 21. februar: Closing Day’s Fest @ Studio 11, Subotica

Pre Kvake 22 i Kulturnog centra Lab, već je postojala jedna gajba na kojoj se alternativa okupljala da pravi izložbe, džemke i koncerte. Opasnost od zatvaranja, koja neprestano prati Kvaku 22, ovde se ostvarila, pa se Studio 11 u Zagrebačkoj 11 zatvara zauvek, ali to nije povod da skočite sa zgrade na Prozivci, već razlog za šest dana teškog zezanja uz najraznovrsnije bendove iz Srbije, Mađarske i Francuske. Kako sam nedavno otkrio ovo mesto povodom nastupa Lazara i Anne Marie, šešir moj će ispratiti nekoliko svirki sa festivala, a ovde, kao pravi menadžer koji hvali svoga kantautora, posebno pominjem koncert Igraloma, koji će otvoriti Astor Lajka.

gerila

  • 21. februar: Humanitarna Gerila #7: Fyn, UV, Sleepless @ Gerila bar, Novi Sad

Za Sleepless nikada nisam čuo, a o druga dva benda nisam baš najpohvalnije pisao, pa razlog zašto vam preporučujem ovu svirku nije toliko muzičkog karaktera koliko društveno-agnažovanog. Jedna od najpozitivnijih vesti koju sam pročitao na početku 2019-te godine bila je objava Aleksandra Apića (Wolfram) o tome kako su se konobari i barmeni Gerile odrekli svoje dnevnice zarad humanitarne akcije koja je tog dana bila održana u njihvom klubu. Ako ste ikada bili u Gerili, znate koliki je to prostor i koliko posla može da zahteva jedan radni dan, zbog čega me je ovaj postupak zaposlenih toliko oduševio i dodatno ubedio da se na alternativnim mestima okuplja najkvalitetnija ekipa, a da oni najbolji tamo rade za nas. Idite na svirku, donirajte za viši cilj, pa me iznapušavajte što sam ikada mogao da kažem nešto loše o ovim bendovima.

hashima

  • 22. februar: Hashima @ Atom Akademija, Beograd

Čak i da nisam čuo za Hašimu, ispratio bih ovu svirku jer verujem u ono što koncertna agencija „RockSvirke.com“ radi, a imao sam više prilika da se uverim u kvalitet organizacije, a pogotovo izvođača koje dovode u Srbiju. Bend Hašima je uhvatio zalet ka vrhu, a nitro bust u tom poduhvatu im je dala nagrada za jedan od najboljih modernih džez sastava Evrope, koju im je dodelio žiri Džez festivala u Avinjonu, kao i proglašenje njihovog drugog albuma „The Haywain“ za jedan od 100 najboljih džez albuma na svetu po oceni „The New York City Jazz Record“ časopisa. Na ovoj svirci će predstaviti novi materijal, pa je to dobar povod da krenete u muzičku avanturu. Nemojte da se obeshrabrite ako ne nađete iz prve ulaz u Atom Akademiju, pola doživljaja je upravo u tome. I ne odustajte u susretu sa gostima iz kluba pored: na levo idu gluvi i nevernici, a mi na desnu.

hali gali

Dizajn: Yann Lepentrec

  • 23. februar: Hali Gali #1 Požar @Drugstore, Beograd

Tri stejdža. 15 izvođača. Esencija nove beogradske scene! Ako ste ikada pomislili da alternativa ne postoji u glavnom gradu, spremite se da budete spaljeni na ovom osmočasnovnom muzičkom događaju koji obećava da će nas, kao bacač plamena, sagoreti svojim programom. Došao bih i da nisu moji citati u informacijama događaj, jer je lista izvođača reklama za sebe: radujem se što ću prvi put čuti „Palms Voice“, jedva čekam da čujem koji kurac je sa „Evom Ras“, za Vizeljovu „Pustinju“ mi stiže šema sa dip veba, prvi sam u redu za „Sitzpinker“, a posebno se radujem mogućnosti da me ekipa iz „Gazorpazorpa“ ugazi od batina, uz „Sv. Pseta“ koja bi mogla da me rastrgnu jer sam ih prozivao onomad.

* Lista će biti dopunjena!

_________________________________

P.S. Da šešir moj piše još bolje, ostavite komentar, primedbu, osudu ili pretnju u komentarima ispod teksta (ne treba nam vaša mejl adresa, upišite šta ‘oćete).

Ako želite da podržite šešir moj da opstane dovoljno dugo kako bi pratio i pisao o muzičkoj sceni, možete nam donirati ulaznice za koncerte, žene, vutru, cigare, slatkiše ili mesečne donacije ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>