• Uncategorized
  • 0

NAJAVE MART 2019

Polako izlazimo iz zinmskog perioda, budi se proleće, pali se napolju, dileri i dalje krate, a ja sam zakopan u zimskom minusu što se tiče budžeta, tako da ću ovog meseca ograničiti odlaske na svirke. I teško mi je to da priznam, pogotovo kad vidim listu svih dešavanja ovog meseca, ali valjda će se naći neka dobra duša sa ovih popularnih sajtova da javi kako je bilo na svirkama koje neću doživeti ovog meseca. Ili još bolja neka dobra duša koja će me sponzorisati.

8. mart – Turisti @Ljubitelj, Gornji Milanovac

Jedna svirka mesečno u Milanovcu, to mi je prepisao lekar. Dobro ne baš lekar, više travar. Uželeo sam se Turista, nisam ih čuo od prošle godine. Svirali su u Ljubitelju, masa je gorela, posle smo svi čestitali jedni drugima, rukovali se i tapšali po ramenima, jer je to bila jedna od onih svirki koje vas vode na putovanje i zbližavaju sa ljudima. A i osmi mart je pravi trenutak da se poklonim nekoj milanovčanki. Zapravo sam u Milanovcu poslom, dogovaram se sa jednom ekipom da radimo nešto ozbiljno za scenu, ali o tome ne smem još da vam pričam, makar ne ovako javno. Dođite na svirku, pa ću da vam kažem.

8. mart – From Another Mother @Mladost, Subotica

Upoznao sam basistu ovog benda preko Kaučusrfinga, banuo je jedan dan sa dva ortaka kod mene i Lajke na gajbu, nakon čega smo išli na “Lovley Quinces” u Bulevar Books. Pitao sam ga o njeovom bendu, rekao mi je da je sranje. Tad sam mu poverovao, ali sada sumnjam sa obzirom na to da su pobedili na festivalu Omladina u Subotici. Voleo bih da budem na ovoj svirci, ali šešir moj može da nosi samo jedna glava, a ta će biti u Milanovcu. Ko bude tamo – neka javlja je li istina!

9. mart – Repetitor + Vizelj @Omladinski centar, Zaječar

Ako je preostalo šta od omladine u Zaječaru, nadam se da će se kolektivno okupiti na ovoj svirci, jer ne samo da će doživeti prevaspitavanje od Repetitora, nego će naći i mlade uzore u Vizelju. Zaječar nisam video još od kad je bend Bas i Stega pobedio na Gitarijadi (valjda su im do sada isplatili nagradu), ali se nadam da će me put odvesti na tu stranu uskoro. Ako ništa drugo, biće zabavno zamišljati kako izgledaju ljudi koji su preživeli vezanu svirku ova dva benda i kako se nadvikuju na Kraljevici, ogluveli od najtvrđeg rokenrola iz beogradske škole.

15. i 16. mart – Da se bolje čujemo @Dom B-612, Novi Sad

Ko god da je u Novom Sadu u petak ili subotu ne bi trebalo da propusti benefit žurku/svirku za kupovinu nove opreme u Domu B-612. Ova država bi trebalo da se ugleda na domce, jer svaki put kad im zafali love, oni naprave nezaboravnu žurku kojom otplate dugove, pomognu humanitarnu akciju ili reše tehnička i infrastrukturna pitanja prostora. Malo sam mator za njihove Gilti žurke, ali ovo ne bih propustio, iako sam ne baš pozitivno pisao o bendovima FYN i UV. Ali znam šta je dobra žurka.

20-23. mart – Kontakt konferencija @Cetinjska 15, Beograd

Već dve godine pratim Kontakt konferenciju i primećujem ozbiljan napredak u organizaciji i veličini događaja, ali mi se čini da postoji stagnacija u izboru bendova i kvalitetu muzičkog programa. Dok sam prošle godine bio oduševljen raznolikošću izvođača, ove godine sam pustio suzicu zbog ponovong nastupa “Moreuza”. Ipak, sa nestrpljenjem iščekujem onaj konferencijski deo, jer zaista uživam u tribinama i panel diskusijama koje se organizuju u Cetinjskoj, a čak i ovako tanak muzički program nadomestiće “Eyesburn” svojim povratničkim nastupom zbog kojeg odbrojavam dane do Kontakta (još samo 16 puta spavam i eto me na Ajzbrnu).

Ko ima uši da čuje – najbolje svirke u martu?


22. mart – Eyot @Studio M, Novi Sad

Gde god na svetu da Eyot svira, tamo treba biti. Nisam nikad bio u Studiju M, ali i da prave svirku u vinskom podrumu Zvonka Bogdana, ja bih bio tamo da ih čujem. Ako iko među mojim čitaocima ne zna za ovaj bend, vreme je da se zatvori u sobu, isključi sve ometače i prepusti se diskografiji ovog niškog benda. Za dodatnu nastavu, poslušajte solo stvari Dejana Ilijića, npr. ovaj snimak sa Piano City festivala na kojem se vidi i moj šešir kako lebdi u novosadskoj sinagogi

29. mart – Ljubičice @Mansarda kafe, Vrbas

Ljubičice kreću na prolećnu turneju propagiranja dobrog gruva, sađenja cveća, pošumljavanja i širenja svog kulta. Ako se sećate prošlogodišnje turneje, znate da je svako imao priliku da se ogrebe za deo istorije rokenrola preko njihovih video snimaka, pa se pripremite za ovaj put – naučite tekstove, obucite se provokativno, vežbajte prateće vokale ili jednostavno zavedite njihovog majstora za sve – Rastka ilića, koji će beležiti audio-video zapis svakog pokreta i trenutka sa turneje. Mansarda je pravo mesto da ih čujete, ne samo zbog jedne od najlepših bašta koje sam video, već i zbog toga što će im to biti drugi dan turneje, kada još uvek nisu istrošeni od masne hrane, alkohola, droge i grupi timova koji ih prate od grada do grada. Morate imati kičmu da biste imali šta da slomijete.


30. mart – Porto Morto @Dom B-612, Novi Sad

Kada bih morao da izaberem samo jednu svirku ovog meseca (koju bih poneo na pusto ostrvo), bio bi to Porto Morto u Domu B-612. Došao bih na ovu svirku i bez šešira. Na kolenima. Da znam da će Vulin da me sačeka na svirci i odvede u vojsku, i to u istu sobu sa njim, došao bih na Porto Morto. Da mi komunalna policija, interventna i predsednici stanara naprave sačekušu na svirci, došao bih na Porto Morto. Da znam da ću poslednju buksnu u životu popušiti na ovoj svirci – došao bih na Porto Morto (i smotao bih baš debelu spravu). Iščekivao sam Porto Morto. Sanjao sam Porto Morto. I evo ga – na samom kraju marta.

_________________________________

P.S. Da šešir moj piše još bolje, ostavite komentar, primedbu, osudu ili pretnju u komentarima ispod teksta (ne treba nam vaša mejl adresa, upišite šta ‘oćete).

Ako želite da podržite šešir moj da opstane dovoljno dugo kako bi pratio i pisao o muzičkoj sceni, možete nam donirati ulaznice za koncerte, žene, vutru, cigare, slatkiše ili mesečne donacije ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *