5 pesama za izbore

Pošto sam pročitao jedan tekst na Nojzu o tome kako se kolege studenti ne zanimaju za politiku i ne žele da glasaju „jer su svi isti“, odlučio sam da, kao kolega večiti student, napišem svoj stav o tome. I ja sam do sada izbegavao glasanje, pravdajući se svojim dvojnim državljanstvom, mada ni u Italiji nikada nisam ispunio svoju građansku dužnost, ali neopisivo se radujem drugom aprilu i mom prvom izlasku na predsedničke izbore u Srbiji. Za tu priliku sam spremio komad uvoznog skanka i plejlistu iz koje vam preporučujem 5 odabranih numera:

  1. Darko Rundek – Ay Carmela

Ova pesma je objavljena na drugom Rundekovom albumu „U širokom svijetu“ (2000) i predstavlja obradu istoimene španske antifašističke pesme iz doba Građanskog rata. Ritam i melodija su originalni, a Rundek je maestralno prilagodio glavne motive iz originalnog teksta i napisao svoju verziju. Ova stvar mi je prva na listi, jer znam da ću glasati „protiv ugnjetača i njihovih pomagača“. Inače ovu stvar možete da čujete i u izvedbi građana na protestu „Ne da(vi)mo Beograd“, sa finom izmenom u tekstu koja osavremenjuje ovu pesmu i pokazuje njen večni revolucionarni potencijal. Skidam šešir pred gospodinom Rundekom, a i pred svim saborcima antifašistima.

  1. Zoster – I manje zlo

Nemojte čak ni u šali da se zadovoljavate time da glasanjem za manje zlo činite dobro delo. Možete iz nužde i neznanja da učinite ovakav kompromis, ali dokle god ste svesni da su i jedni i drugi zlo, ne smete se povinovati. Poslušajte bend „Zoster“ koji je još 2011. godine, na svom albumu „Imači kada“, opomenuo da je i manje zlo – zlo. To što nema boljih, naša je krivica. Što nema alternative, naša je krivica takođe. Mi smo krivi i što se iste njuške pojavljuju poslednjih 20 godina. Ipak, ove godine postoji novina, pa budite pametni, ako ne verujete u manje zlo, izaberite onog za kojeg verujete da je dobar.

  1. Đorđe Balašević – Živeti slobodno

Sad će ortaci da me pogaze što u bilo kom svom tekstu pominjem Balaševića, a da to nije u ironičnom kontekstu „barenja emotivnih pičoka Balaševićevim stihovima“, ali zaista mislim da je ovo dobra pesma. Nažalost, njen tekst je i dalje aktuelan, iako je pesma objavljena na albumu „Devedesete“ (2000). Pa čak i da zanemarimo tekst, stvar je opasno odsvirana, sa nadrkanom solažom na saksofonu. Stvarno volim da čujem ovu pesmu, mada ne nešto preterano često, ali drugog aprila ću da je odvrnem do kraja, jer ne želim ništa drugo nego da živim slobodno.

  1. Horkestar – Hej, radniče!

Nemam ni jedan dan radnog staža, socijalno, zdravstveno, a kamoli redovnu platu, no usled bogatog nasledstva della mia famiglia, ne moram da brinem za sebe, pa od rada tražim samo da dobro vozi kada me uradi sprava. I možda ste i vi jedni od srećnijih poput mene, možda ste jedni od onih srećnijih koji imaju stalno zaposlenje, prijavljeni ste i svakog tog i tog u mesecu leže vam na račun izvesna suma sa kojom možete da raspolažete kako-tako, ali previše je onih koji žive u večnoj nesigurnosti, previše je onih koji ne znaju kada će sledeći put zaraditi makar da pokriju troškove života, previše je onih dobrih i talentovanih koji propadaju i odustaju, jer ne prepoznajemo njihov značaj. Ova pesma od Horkestra ne govori samo o poniženim i uvređenim radnicima, već i o umetnicima čiji se rad ne uzima kao važan, a to je jedna od retkih stvari kojima možemo da se dičimo, jer umetnost u ovoj zemlji, uprkos potpunom manjku zvanične podrške, može da se meri sa bilo kojom svetskom umetnošću. Hej, mislite i o tome kada budete izašli na izbore.

  1. Kanda, Kodža i Nebojša – Proći će i njihovo

Album „Igračka plačka“ iz 1998. godine nosi jednu od najboljih pesama KKN-a. Nisam preterano optimističan što se tiče ovih izbora, ako je Tramp pobedio u Americi, nemojte misliti da smo mi išta pametniji: i ovde će presuditi glupava većina, i mi ćemo izabrati fašistu, ratnog huškača, mutnog prevrtljivca i sumnjivog preduzetnika. Ali ako je nešto za utehu, to je da imamo dobru muziku i da će zasigurno i njihovo proći, ali još važnije je ovo:

Moram da zauzmem stav
sa svake strane moram da zauzmem stav

Moramo da zauzmemo stav. Svako od nas pojedinačno mora da izabere i da brani svoje mišljenje. Čak i ako bira ove koji nas uništavaju, mora da ima stav i da jasno stoji iza njega.

Zbog toga kažem svoj stav: glasaću za Ljubišu Preletačevića Belog. Naravno! Obećao je da će legalizovati gandžu i prostituciju, to je sasvim dovoljno za mene. Ali ne tvrdim da je ovo najbolja ideja. Za mene sve ovo je dobra sprdnja, ne samo ovi izbori, nego život u Srbiji, jer kad god zaželim, mogu da zapalim odavde i da se sećam Studenjaka sa blagom setom, dok na nekoj egzotičnoj plaži purnjam prvoklasnu gandžu i ‘ladim jaja u plićaku. Ostaću ovde dokle god to ne ugrožava moju komfor zonu, a vi razmislite šta ćete da radite kad krenu da vas huškaju na novi rat, kada vam podmetnu laž za istinu i izmene istoriju kako bi održali legendu o sebi. Biram Ljubišu Preletačevića Belog, jer znam da to neće nauditi nikome, pa čak i ako nekim neverovatnim čudom on pobedi, verujem da će biti dovoljno pribran da ukapira da je vreme da iskoristi svoju poziciju i učini nešto dobro za ovu zemlju. Stoga, ako već nemate ideju za koga biste glasali ili vas to ne zanima, drage kolege studenti i svi ostali, glasajte za Belog.

Setite se samo šta je uradio Gandalf Beli u „Povratku kralja“!

cover-foto

___________________________________________________________________

Nikada nije bilo važnije da kažete svoje mišljenje, tako da vas pozivamo da u komentarima ostavite svoju preporuku za izborni saundtrek. Ne bi bilo loše ni da podelite tekst i lajkujete stranicu.

IZAĐITE NA IZBORE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *