■ Video Stop ■ Seven Mouldy Figs – Ballad of Always and Never

Kada „Seven Mouldy Figs“ objavi novu pesmu i spot kao poklon za osmi mart, onda to više nije samo praznik žena, već proslava za sve ljubitelje novog zvuka alternativne scene.

Sudeći po novoj pesmi raskošnog naslova „Ballad of Always and Never“, možemo zaključiti da je pauza od poslednjeg izdanja bila produktivna i posvećena produbljivanju zvuka koji su načele na albumu „Labyrinth“ (2016), o kojem sam već pisao. Muzički video za ovu stvar otkriva da je bend otvorio još jedan put u izražavanju svoje kreativnosti, jer Lucija Sever potpisuje video produkciju spota.

Ne znam da li joj je ovo prvi video rad, ali se iskreno nadam da nije poslednji. Lucija Sever je ovim videom uspela da približi glavne elemente zvuka svog benda, ističući u prvi plan senzualnost i mističnost zvukova gitare i zavodljivi, mantrični gruv u kojem se kreću siluete ženskog tela.

Koristeći se jednostavnim vizuelnim elementima, ovaj petominutni spot ne prestaje da vas hipnotiše oblicima koji se stvaraju kroz pokrete. Telo se koristi kao glavni sadržaj, ali ni ujednom trenutku nema nikakve banalne napadnosti i plastičnog prikazivanja seksualnosti, već, od početka do kraja, postoji ista erotska linija koja vas mami dublje u sadržaj videa i pesme. Nago telo se meša sa pozadinskim slikama u kojima dominiraju slike zvezdanog neba, tako da to telo postaje kosmičko biće, a senzualnost njegovih linija se stapa sa slikama prirode.

Ako postoji video koji može da opiše požudu, rekao bih da je to ovaj spot. Teško je vizuelnim putem predstaviti bilo kakvu apstraktnu temu, a pogotovo nešto što je opisano ovakvim naslovom koji u sebi sadrži vremenske odrednice neprevodive u filmski jezik. Ipak, bend je uspeo da u potpunosti dočara atmosferu pesme, podražavajući emociju kako slikama, tako i koloritom videa, da bi na kraju pesme prešao u tamnije tonove, oštrije senke i slike iz mračne šume preko kojih se lomi sinkopirana završnica.

Ovakav video spot obećava još zreliji i bolji album, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da ga iščekujemo, slušajući baladu o uvek i nikad.   


Šešir moj nastavlja sa praćenjem i izveštavanjem o regionalnoj sceni, a kako ne bih zaostajao, možete mi pomoći donacijama na ko-fi platformi. Obećavam da ću najveći deo novca potrošiti na muziku i podršku bendovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *