• Uncategorized
  • 0

■ Video Stop ■ Navy Ne Obećava – Neon gas

Nisam obećao, ali sam napisao da ću ponovo pokrenuti rubirku o spotovima baš zbog ovog muzičkog videa. Pratim šta radi ovaj bend još od kada sam komentarisao njihov spot za pesmu „Novi Kult“ u tekstu za Heličeri, a ovaj muzički video mi savršeno argumentuje tvrdnju da je „Navy Ne Obećava“ – neon pank bend.

U opisu videa možete pronaći objašnjenje reči „neon“, ali ono zbog čega sam ih  nazvao „neon pankom“ je čitav koncept sa kojim se ovaj bend pojavio na sceni. Od količine pankerskih bendova koji se motaju po potkrovlju BIGZ-a i sama zgrada je počela da se urušava, ali nikada nećemo čuti ni za jedan od njih, zato što su nebitni, nezanimljivi i nesavremeni, za razliku od „Nejvija“, koji ne donosi ništa novo u načinu sviranja ili stavu koji izražava, ali to radi na prokleto autentičan način, zbog čega sija u mraku i zrači toliko da ga primetite i među stotinama drugih oglasnih tabli na kojima je odavno crklo po neko slovo, a domara mrzi da zameni neonku.

Da biste bili „neon pank“, morate da zaslepite sve druge. „Nejvi“ je to uradio prvim singlom „Novi kult“, bacivši ga poput kašikare direktno na emisiju „Bunt“, glavni stožer državnog viđenja rokenrol scene u Srbiji, čime se jasno ogradio od onoga što je mejnstrim. Tim spotom su podigli očekivanja za sve što će uraditi u buduće, što su i nadmašili spotom za pesmu „Kventin Tarantino“, ali su onda ozbiljno fejlovali sa spotom za „Rad, red, diciplina“, da bi ih „Neon Gas“ vratio u brzu traku.

Koji kurac je neon pank?

Ovaj muzički video je zapravo tip spota koji se označava kao „lyrics video“, što znači da mu je tekst pesme glavni sadržaj, a sve drugo služi kao pokrivalica. Međutim, „Nejvi“ je uspeo da i u ovom slučaju iskoči iz gomile time što je složio jako zabavan i sadržajan spot koji je, uprkos svojoj jednostavnosti, zanimljiv za gledanje. Sama dužina pesme olakšava tu činjenicu, ali je ipak pohvalno to što su u nešto manje od dva i po minuta uspeli da ubace toliko različitih elemenata, koji nisu samo nabacani radi popunjavanja programa, već su smisleno uvezani u priču koja je proistekla iz samog teksta pesme.

Prvi (i jedini) kadar nas dovodi pred zalazak sunca nad nekim primorskim gradom gde rastu palme, a čitava postavka pravi referencu na „GTA Vice City“, kao i „Hotline Miami“, dve video igre čija estetika i priča se uklapa u kontekst onoga što se govori u pesmi „Neon gas“. Ta referenca na video igre dodatno pocrtava lik glavnog junaka iz pesme, jer svako ko je jednom ukrao porše u GTA zna koliko je dobar osećaj voziti pod punim gasom kroz bulevare, bez obzira na prolaznike, druge učesnike u saobraćaju i pandurske značke koje se zbrajaju.


zamrznut kadar je previše brz

Sam tekst je ispisan u svetlećem, neon fontu, a svaki stih prati drugačija animacija pod točkovima automobila koji juri ka kraju pesme, zbog čega vas te jednostavne reči zaslepljuju svojom jačinom. U nekim momentima i sam automobil svetli u neonskim bojama, pojačavajući tako refren „Svetlim kao neon gas – jebe mi se za sve vas“. Ta samoljubiva sebičnost je karakteristična za pank mitologiju, a ovde je pojačana tim upečatljivim poređenjem sa neon gasom. Možda se previše poistovećujem sa stihovima i priželjkujem da je Andreina riba zapravo ona sa kojom sam se navatao na njihovoj svirci u Kuglašu, ali sama pesma je toliko nokautirajuća da vam je spot samo ugravira u sećanje.

Ovakav
fazon muzičkog videa postoji i u spotu za pesmu „Ic maj lajf“ Mikrija Mausa,
ali minimalizam „Neon gasa“ se izdvaja jer sa mnogo manje vizuelnih elemenata
postiže upečatljiv efekat, utičući suptilnije na gledaoca, ostavljajući mu
mogućnost da sam dopuni ono što mu ovakva postavka videa daje.

Ne znam šta znači biti pank, ali biti neon pank podrazumeva da isijavate svakim svojim delićem, baš kao muzički video za pesmu „Neon gas“.

Šta se desilo nakon što je porše ukočio, videćemo u nekoj sledećoj epizodi.

_________________________________

P.S. Da šešir moj piše još bolje, ostavite komentar, primedbu, osudu ili pretnju u komentarima ispod teksta (ne treba nam vaša mejl adresa, upišite šta ‘oćete).

Ako želite da podržite šešir moj da opstane dovoljno dugo kako bi pratio i pisao o muzičkoj sceni, možete nam donirati ulaznice za koncerte, žene, vutru, cigare, slatkiše ili mesečne donacije ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>