■ Video Stop ■ Šajzerbiterlemon – O idolima

Mislim da svako ko gleda spotove od detinjstva ima neki muzički video koji mu je usadio nemir. Za mene je to bio spot za pesmu „Padrino“ u kojem se pojavljuju dve devojčice i scenografija kao iz „Tvin Piksa“, ali iz ove perspektive možda je taj osećaj i deo traumatične činjenice da sam kao dete otkidao na „Mobi Dik“. Bez obzira na to, čini mi se da će spot za pesmu „O idolima“ proganjati buduće generacije.

Nije lako izazvati bojazan. To je jedna specifična vrsta nesigurnosti i straha, a u meni je izazivaju prizori sa početka spota, ono maženje kaktusa i zalepljena žvaka, kao i još niz fleševa koji prolete u ovom videu, u kojem je prosečna dužina kadra kraća od sekunde. Kad otkuca 3:33, koliko spot traje, osećam se kao da sam uspešno prebrodio neku traumu za koju nisam ni znao da je imam. Nema ničeg nadrealnog i fantastičnog u prizorima iz ovog videa, ali je njihova montaža i ono što se prikazuje toliko čudno da me ponekad uradi na paranoju, istripujem se da su to neke od onih slika sa duplim značenjem, video sa tajnim porukama kao u najgorim teorijama zavere iz žute štampe.

Sadržaj čitavog spota se može opravdati prvim stihovima pesme:

Ponekad sanjam prečudne stvari

Svaki od stihova ove pesme je poput izjave koju dajete pred sudom ili u hipnozi, a zbog slika koje ih prate, oni postaju isečci iz saslušanja, dokazni materijal koji treba da opovrgne ili opravda taj glas na ivici pucanja. Ako je to san, ja ne bih smeo da zaspim. Ako je to prikaz stvarnosti, šta se to koji kurac dešava sa nama?

Ekipa iza spota, čiji sam jedan deo pohvalio još povodom muzičkog vida za pesmu „Opet on“, ovoga puta ide korak dalje, stvorivši još čudniji spot u još bolje vreme. „O idolima“ se pojavio u formatu video-singla koji je najavio album Iza naših zidova u izdanju alternativne muzičke kuće „Geenger records“. Činjenica da je spot snimljen u periodu od četiri meseca, nije vredna samo iz statističkih razloga, već i zbog vizuelnog sadržaja: betonska pustara koju naslućujete izvan svih kadrova u zatvorenom prostoru pretvara se u snežnu pustinju razvučenu među šiljicima dalekovoda. Ta promena godišnjih doba preskače leto, nema nijednog kadra koji je osunčan i veseo, pa čak i tamo gde pršte šarene konfete, betonjera guta prizor i znaš da je svet prikazan u spotu ono na šta se lepi etiketa „Istočna Evropa“, iako je materijal snimljen u Beogradu i Pančevu.

Mada sam navikao na ispade sa Balkanroka, zbog svega navedenog mi je ipak bilo skandalozno da su tekst o ovom spotu ugurali u rubriku „Umesto hvalospevagde se neko ko je gluv i slep prilično dobro ugurao u „Balkanrock redakcija“ potpis, olajavajući sadržaj spota i sam bend, bez jasne argumentacije. Prihvatam da je greška u meni, možda stvarno preterujem sa konzumiranjem, pa samo od onog jednog ekstremnog udaljavanja na 2:39 mogu da napišem čitavu priču, ali čini mi se da je u redu da neka pitanja ostanu bez odgovora. Ja nisam ona publika kojoj sve mora da se objasni, neke stvari mogu i da zamišljam, a to što vidim u ovom spotu, ionako samo je moje.

____________________________________

Šešir moj najviše voli rubriku Video Stop, pa ako imate predloge ili komentare, pišite ovde, na fejsbuk stranici „Šta slušam, a šta mi se dešava“ ili na mom instagramu @kane_spinolino. Ako vam se sviđa šta ja radim, možda vam se dopadne i ekipa u kojoj sam, pa overite pokret „Sobakaisti“ na sajtu www.sobakaisti.org ili na svim društvenim mrežama.

I delite dobru muziku sa dobrim ljudima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *