■ Video Stop ■ NAVY ne obećava – Gljive Ludare

Započeo sam novi niz video stopova sa tekstom o animiranom muzičkom videu za pesmu „Veš Mašina“, pa se na njega nadovezuje još jedan animirani spot koji se nedavno pojavio.

navy ne obecava

kadar iz spota

NAVY ne obećava“ je bend o čijim svirkama nikada nisam pisao, iako sam bio na 3-4 do sada, ali zato nikada nisam propustio nijedan spot, jer sa svakim novim video singlom, ova ekipa je išla korak dalje. Od prst-u-oko videa za pesmu „Novi Kult“ kojim su otupelu pažnju scene skrenuli na sebe, preko nepobedivog videa za pesmu „Kventin Tarantino“, sve do prvog animiranog spota za pesmu „Neon gas“, koji sam takođe već hvalio.

Pre nedelju dana su nam doneli „Gljive Ludare„, novi spot koji potpisuju Dušan Perunović: ilustracija i „frame by frame“ animacija i Nemanja Andrejević NAVY: VFX i animacija. Za one koji ne zalaze u BIGZ, ovo koautorstvo je možda iznenađenje, ali za mene, koji sam imao priliku da dimim u njihovom studiju, znam da su Nejvi i bend „Kasirke“, čiji je Dušan Perunović član, cimerski bendovi koji dele istu opremu i prostor. Ili je bar tako bilo poslednjii put kada sam bio u BIGZ-u…

Ono što volim kod pesama ovog benda je što uvek postoji neki upečatljivi stih, neki „keč“ na koji se zalepite, što je u ovom slučaju: „Još minut do kraja sveta“. Zamišljam ovaj bend kao onu lokomotivu bez kontrole (00:38) koja varniči preko šina. Tako mi zvuči i pevanje, sabijeno mlevenje reči koje se lome u ritmu iz kojeg uhvatim tek po neku reč. Cela pesma zvuči kao da su ih gljive odradile na agresiju i sada je potrebno izbaciti sav bes kroz nemilosrdno udaranje po instrumentima.

Muzički video za ovu pesmu počinje ulaskom u utrobu boginje, nakon čega ide vožnja od dva i po minuta kroz najrazličitije reference i kolažne asocijacije na filmove i popularnu kulturu. Manje ili više poznate reference uskaču u svaki kadar, zbog čega mi ovaj spot nije toliko drag kao ostali, jer više volim kada je takva vrsta manipulacije kontekstom svedenija i bolje povzana sa pesmom, mada, u ovom slučaju, sve je dozvoljeno, jer se govori o haluciogenim pečurkama, a tamo gde je inspiracija psilocibin – sve se može. Narodski naziv „Gljive ludare“ otklanja svaku nedoumicu o čemu je pesma, a ako vam nije jasno ni posle onih minut i pedeset sekundi, eto ga Volter Vajt pred početak drugog minuta da vam pojasni stvar.

Voleo bih da čujem ovu pesmu uživo, da vidim kako Nejviju iskaču žile po vratu, a lice mu crveni od ovoliko teksta naguranog u dva minuta pesme. Prva prilika za to je peti oktobar u Elektropioniru, kada će nastupiti sa bendom „Zimbabveanski zavod za zaštitu zverova“.

Možda se vidimo tamo, sa ili bez ludara.

_____________________________________________________

Za one koji ne znaju – ja sam Andrea Kane, rokenrol novinar, šeširdžija i član pokreta „Sobakaisti“. Svi tekstovi su moje autorsko delo i lično mišljenje do kojeg ne bi trebalo da vam bude stalo ni najmanje. Ako jeste, napišite svoj komentar ili podelite tekst sa virtuelnim prijateljima, jer ja ne trošim kintu na sponzorisane objave, a to je jedini način da dođem do veće publike.

Ako vam se baš mnogo sviđa kako pišem i na koji način pratim scenu, možete podržati Sobakaiste preko ko-fi platforme.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *