■ Video Stop ■ Nataleé – Bebo

Po onome kako izgleda spot za pesmu „Beba“, Natalije Rajković, kantautorke poznate po lucidno transkribovanom imenu Nataleé, čini se da je trudnoća bila duga i teška.

Iako sam vesti o objavljivanju pesme dočekao sa radošću, nakon odgledanog spota, rekao bih da beba ni najmanje ne liči na majku.

Oni koji čitaju šta slušam, a šta mi se dešava, znaju da sam se još pre dve godine zalepio za stihove „bebo, ti si moj šator“, istog trenutka kada sam ih čuo na „CantOut“ festivalu u Poletu, o čemu sam pisao sa nadom da će Natali biti nova zvezda kantautorske scene. I ona to i jeste, čak i uprkos prvom singlu koji niti zvuči, niti liči na ono što je njena muzika u živom izvođenju.

Pre nego što sam se razočarao samim spotom, očekivanja su mi bila podignuta odličnim vizualom koji je najavljivao zvanični početak Natalijine, nadamo se, bogate diskografije. Fotografija i dizajn Marka Jevtovića na kojoj je Natali u fazonu nove trep zvezde, dok iza nje pucaju boje u cvetovima japanske šljive, sa stilizovanim naslovom pesme koji dopunjuje taj istočnjački trip, obećavao je mnogo više od onoga što smo dobili u spotu, a i samoj pesmi.

U odnosu na ono što sam čuo, „Beba“ zvuči kao nesrećni podbačaj elektronike i kineskog sintisajzera na kojem ne rade sve kontrole. Testirajući pesmu na mojoj ekipi koja nema pojma ko je Natali, ali dobro zna Senidu, pesma zvuči kao loš pokušaj da se napravi nešto što treba da zvuči tako da može da se spakuje u istu plejlistu sa njom. Tekst je toliko dobar da čak ni ovakva matrica i nepotrebni efekti ne mogu da je upropaste, ali zajedno sa spotom, sve liči na jedan jako loš esid trip koji je napravio neko ko nikad nije radio LSD, ali je video uputstvo u Gloriji kako bi to trebalo da izgleda, pa je pomislio da bi uz malo đuskanja, šljokica i gole kože sve dobilo smisao.

Priča o spotu je mnogo zanimljivija nego sam spot. Projektovani snimci su zapravo prva verzija spota, koja je onda nalepljena na ovu novu zamisao, a sve je to urađeno na osnovu muzike koju je Natali snimila pre nego što je okupila opasnu ekipu muzičara sa kojima od svake svirke napravi džem-sešn-ekstazu posle koje ne možete da izbacite njene stihove iz glave. Dakle, sve je ovo urađeno naknadno i usiljeno, samo da bi bilo završeno, što je potpuno u redu, ali nosi sa sobom određene posledice.

Ovo je retka prilika da mogu da se osvrnem na epizodu Umesto hvalospeva na Balkanroku u kojoj je ova pesma proglašena promašajem i da kažem da je to istina, „Beba“ nije ni blizu onoga što smo očekivali i onoga što je trebala da bude. Ali sa druge strane, znajući više verzija ove pesme, na različitim lokacijama u kojima sam je čuo, sa različitom ekipom koja ju je izvodila i različitom količinom euforije u kojoj sam bio, uveren sam da je ovo samo demo onoga što će doći sa njenim albumom.

Za mene je živa svirka ono što se računa, a tu je Natali neuporedivo iznad svega što sam čuo. O tome sam već razgovarao sa njom u ovoj epizodi podkasta. To je ono zbog čega treba stati i slušati.  Što se tiče spota, nije šteta i da ga preskočite…


Da bi šešir moj pratio scenu i pisao bez zadrške šta sluša, a šta mu se dešava, potrebna je i po koja digitalna kafa na račun publike. Pomozite mi da nastavim rad donacijama na ko-fi platformi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *