■ Video Stop ■ Ivica – Niko kao ti

Ovo će biti proširena verzija teksta o muzičkom videu za pesmu „Niko kao ti“ pančevačkog kantautora Ivana Kačavende, poznatog pod imenom „Ivica“, jer ne mogu da izdvojim ovu pesmu iz albuma „1235“, niti to želim, jer mi do sada nijednom nije uspelo da samo pogledam spot, a da se onda ne prebacim na album i svučem celo izdanje kao stotku.

Ivica

naslovnica albuma

Od kada je Ivica objavio novi album, previše pušim. Ne mogu da se suzdržim, ruke mi same posežu za upaljačem i hvatam sebe kako iz pesme u pesmu motam duvan i dimom popunjavam te maglovite numere koje se nižu. Nisam proveo dovoljno vremena u Pančevu da bih znao da se nosim sa ovakvom muzikom, zato me i muči, „Radim na sebi“ mi zvuči kao brodska sirena, pa se pitam da li Tamišem plove brodovi ili ih uz obalu vuku burlaci sa slušalicama na kojima se čuje Ivica.

Iz drugih utisaka uviđam da nisam jedini koji je hipnotisan ovakvom muzikom. Mogao bih da ležim satima i da je slušam u krug, ali od toga ne bih spavao, samo bih se borio sa mnoštvom asocijacija koje nadolaze izazvane bogatim zvučnim sadržajem koji prati svaku od ovih krajnje minimalističkih pesama.

 

I zbog toga se divim spotu za pesmu „Niko kao ti“. Staša Bukumirović, režiserka i snimateljka spota, još jednom je uspela da vizuelno dočara srž emocije jedne pesme, a njom i čitavog albuma, jer uz svaku od ovih pesama možete da vidite balerinu koja u nekom začudnom, pomalo tripoznom ambijentu, igra sama, vodeći se svojim doživljajem pesme, puštajući da joj telo komunicira sa tonovima. To je melanholija u slici, slatka želja da se bude povređen.

Već sam pisao o njenoj sposobnosti da u jednoj pesmi uhvati duh čitavog benda, koristeći za primer pesmu „Kadilak od Vizelja, a ovaj put to mogu da ponovim za Ivicu. Sa obzirom na to da njeni spotovi prate Ivicin (ili Ivičin?!) opus još od njegove prve pesme na Tjubu, „Introvert“ iz 2012-te, nije ni čudo što uspeva da tako vešto dočara njegov zvuk vizuelnim sadržajem. Čini mi se da su baš zbog toga njeni spotovi mnogo bliži duhu njegove muzike nego što je to spot za pesmu „Kakvi ste to ljudi“, Marine Uzelac. Iako je taj spot znatno bogatiji u vizuelnom smislu, po atmosferi i emociji mi pomalo odudara od onoga što je Ivica.

Preporučujem ovaj spot uz maleno upozorenje: treba ga gledati sa oprezom, ne previše puta na dan, pogotovo ako ste poreklom sa južne strane Dunava; idealni uslovi za projekciju su puste bioskopske sale ili otvorene pozornice, ali ako ih nema u blizini, poslužiće i neki veći ekran, ili makar displej telefona, ali u tom slučaju ga držite blizu lica, jer je to najbrži način da uronite u sliku i postanete deo muzike, deo sveta koji je napravio Ivica, a koji je Bukumirovićeva obogatila.

_____________________________________________________

Šešir moj vam se zahvaljuje na vremenu i pažnji. Ne bilo vam teško, podelite tekst i zapratite stranicu Šta slušam, a šta mi se dešava, ljubi brat. Ako vam se  sviđa kako pišem i na koji način pratim scenu, možete me podržati preko ko-fi platforme, „svima treba bajka“, a meni treba lova.

Za one koji hoće više od mene, nađite me među ekipom „Sobakaisti“ koja se zalaže za promovisanje kvalitetnog sadržaja i optimistične slike o svetu koji se raspada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *