■ Video Stop ■ Ab Re – Veš mašina

Ovaj spot se pojavio početkom jula i odmah me je oprao kao pobesnela centrifuga.

Retki su spotovi koje možete da gledate sa isključenim tonom i da vam sam sadržaj bude toliko zanimljiv da je muzika nepotrebna. Kod takvih spotova muzika često bude višak, pa onda video sadržaj trpi zbog loše pesme, ali u slučaju pesme „Veš mašina“ benda „Ab Re„, nema sumnje da se radi o primeru savršenog prožimanja zvuka i slike.

U 50 tekstova iz serijala „Priče o spotovima“  gurao sam ideje o tome šta su vrednosti dobrog muzičkog videa, ali da je tada postojao ovaj spot, bio bi dovoljan samo jedan tekst.

Privlačnost ovog videa je prvo u specifičnoj vizuelnoj estetici Vanje Vikala, poznatog kao Linnch. Sramota me je da priznam da nisam pre ovog spota znao za njega, iako sam njegove radove već viđao. Posle ovog muzičkog videa morao sam da ga istražim i sada ne mogu da se zasitim ilustracijama koje je stvorio, a za to krivim bend „Ab Re“ i spreman sam da ih častim zbog te krivice. Alternativna muzika mora da ponudi neku alternativu, kao što nam je ovaj bend ovom saradnjom ponudio kvalitetan vizuelni sadržaj. Ne morate da gledate ispeglane guzice koje tverkuju u užasnim spotovima za još gore pesme, gledajte animirane guzice kako tverkuju u savršenom spotu još bolje pesme (3:49).

„Ab Re“ su uspeli da u naizgled bezazlenu pesmu o veš mašini spakuju sve probleme konzumerizma. Tekst pesme se ne podsmeva. Oni se koriste jezikom reklama koje nam svoju priču guraju i sabijaju đonom u čula. „Veš mašina živi duže.“ Čak i da niste čuli ovu pesmu, znate njen glavni stih, jer ste već videli zabrinutu domaćicu koja se lupa dlanom po čelu, preneražena što je njena voda puna kamenca kao da je iz Zrenjanina. Ali evo ga dobri majstor sa produktom koji će joj rešiti problem, evo ga onaj isti amorfni oblik koji se pojavljuje i u spotu, preuzimajući različite uloge, demonski duh čija dela možete prepoznati po boji koja ide sa njim.

„Čisto belo, sigurno belo.“ Posle otkuvavanja na 90 stepeni ide faza beljenja. Gledam spot i smejem se, ali sam već otplakao. Ona scena iz 1:49 je dokaz da ne glasamo kad nas jednom u četiri godine pozovu da se izjasnimo čije laži nam više prijaju – glasamo svakog dana kada uđemo u supermarket i kupujemo robu koja nam ne treba, kada dajemo novac firmama koje eksploatišu svoje radnike, kada se fotkamo sa teglom krema čiji proizvođači izrabljuju decu (direktor Nestle drka na vaše selfije sa heštegom #jasrcenutela). „Ultra Mega Market 00-24“ je dizajniran po našim potrebama, za svaku Nju i za svakog Njega, jer mi smo ciljna publika za njihove reklame, mi smo savršeni konzumenti njihovih proizvoda.

I prozivodi nisu samo predmeti, to su i iskustva. To najbolje vidimo posle onog prejebenog prelaza kada spot pređe na letnje scene: samo prividno nas izvuče iz supermarketa, a muzika se spusti u čučanj, pa odatle, kao u nekom plemenskom obredu, krene da se podiže, sve sa onim horskim dobacivanjem koje postaje sve glasnije kako se potrošački delirijum otima kontroli.

Na kraju, dok voda od pranja otiče u kanalizaciju, ležimo razvaljeni ovom pesmom i iskustvom koje nam je donela.

Kako piše na njihovom sajtu „Ab Re“ je bend koji je jedinstven po tome što je za 15 godina postojanaj svirao na svim velikim festivalima, a da nisu objavili nijedno studijsko izdanje. Izgleda da je pesma „Veš mašina“ znak da će izgubiti tu etiketu, ali da će dobiti mnoge nove.

Dozvolite mi da prilepim prvu: „Veš mašina“ je najbolji spot koji sam video na našoj sceni.

I još jednu mala nalepnica u obliku srca koja kaže: „Jedva čekam prvi album!“.

_____________________________________________________

Za one koji ne znaju – ja sam Andrea Kane, rokenrol novinar, šeširdžija i član pokreta „Sobakaisti“. Svi tekstovi su moje autorsko delo i lično mišljenje do kojeg ne bi trebalo da vam bude stalo ni najmanje. Ako jeste, napišite svoj komentar ili podelite tekst sa virtuelnim prijateljima, jer ja ne trošim kintu na sponzorisane objave, a to je jedini način da dođem do veće publike.

Ako vam se baš mnogo sviđa kako pišem i na koji način pratim scenu, možete podržati Sobakaiste preko ko-fi platforme.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *